Keyboard ALT + g to toggle grid overlay
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), akıllı bir 3D modelin oluşturulmasıyla başlayan bir süreçtir ve projenin yaşam döngüsü boyunca (planlama, tasarım, inşa etme, operasyon ve bakım) belge yönetimine, koordinasyona ve simülasyona olanak sağlar. BIM hakkında güncel bilgilere ve sektöre özel birçok kaynağa sitemizden ulaşabilirsiniz.
BIM, yapı ve altyapı tasarımlarını oluşturmak ve belgelemek için kullanılır. Yapının her ayrıntısı BIM'de modellenir. Model, tasarım seçeneklerini keşfetme amaçlı analizler ve paydaşların inşa edilmeden önce yapının nasıl görüneceğini anlamalarına yardımcı olan görselleştirmeler oluşturmak için kullanılabilir. Ardından bu model, inşaata yönelik tasarım belgelerini oluşturmak için kullanılır.
BIM süreci, yapı veya altyapı projesinin yaşam döngüsü boyunca kullanılabilecek akıllı verilerin oluşturulmasını destekler.
Var olan inşa edilmiş ve doğal ortamların bağlamsal modellerini oluşturmak için gerçeklik yakalama ile gerçek dünya verilerini birleştirerek proje planlama sürecine bilgi sağlayın.
Bu aşamada konsept tasarım, analiz, detaylandırma ve belgelendirme gerçekleştirilir. Planlama ve lojistik aşamalarına bilgi sağlamak için BIM verileri kullanılarak inşaat öncesi süreç başlatılır.
Bu aşamada, BIM spesifikasyonları kullanılarak üretim başlatılır. Optimum zamanlama ve verimlilik sağlamak için proje inşaat lojistiği iş yapılan taraflar ve yüklenicilerle paylaşılır.
BIM verileri, tamamlanmış varlıkların işletilmesi ve bakımında da kullanılır. BIM’in avantajları arasında, BIM verilerinin, gelecekte uygun maliyetli yenileme veya verimli dekonstrüksiyon için de kullanılabilmesi yer alır.
BM'ye göre, 2050'de dünya nüfusu 9,7 milyar olacak. Dünya genelinde mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörü; sadece global talebi karşılamak için değil, aynı zamanda hem daha akıllı hem de daha esnek alanlar yaratmaya yardım etmek için daha akıllıca ve daha verimli tasarım ve inşaat yöntemlerine yönelmelidir.
BIM, tasarım ve inşaat ekiplerinin yalnızca daha verimli şekilde çalışmasına imkan tanımakla kalmaz, aynı zamanda süreç sırasında oluşturduğu verilerle operasyon ve bakım faaliyetlerinden faydalanmasını da sağlar. Bu nedenle BIM dünya genelinde giderek daha fazla yerde zorunlu kılınmaktadır. Şu anda BIM’i zorunlu kılan 12 ülke vardır ve yakın zamanda 11 ülke daha bunların arasına katılacaktır.
BIM hakkında ve BIM'in iş ve şirket süreçlerinizi optimize etmeye nasıl yardımcı olabileceği konusunda daha fazla bilgi edinin.
BIM’in avantajlarından yararlanan bir projede, yaşam döngüsü boyunca daha iyi tasarım kararları verilir, inşa etme performansını daha iyi hale gelir ve daha verimli bir şekilde iş birliği yapılır.
Öngörülebilirliği, üretkenliği ve kârlılığı artırmak için akıllı ve birbirine bağlı iş akışlarını kullanın. İnşaat sektöründe BIM kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaynaklar kısmına göz atın.
Şantiyenizi dijital ortama aktarın ve proje bilgilerini, tasarımdan yapım ve proje teslimatı aşamasına kadar birbirine bağlayın.