Keyboard ALT + g to toggle grid overlay
Proje; mevcut sel kanalının, göletin, köprünün ve dağların koordinasyonunu sağlamanın yanı sıra bunların inşa edilmekte olan tramvay hatlı terminal projesi ile birleştirilmesini içeriyordu. Proje sahiplerinin köprü modeli ve çevresi için zorlayıcı talepleri vardı. Bu tasarım talepleri, daha fazla etkileşim olmadan salt geleneksel grafik tasarım ve görselleştirme süreçleri ile karşılanamazdı. Dolayısıyla ekip de BIM'i benimsemeye ve doğrudan proje sahibine rapor vermeye karar verdi.
Genel görünüm videosunu izleyin >
Sahada zaman kazandıracak yüksek doğruluk seviyesini elde etmek için gelişmiş insansız hava araçları (UAV) kullanıldı. Ekip, tasarımın birçok aşamasında UAV'yi kullanarak arazi modelleri, nokta bulutu modelleri ve 3B modeller üretti.
Ekip, rota tasarımları için temel veri olarak gerçek sahayı simüle etmek üzere GIS verilerini InfraWorks'e entegre etti. Detaylı rota tasarımı, yatay ve dikey özellikler ve kesitler, Civil 3D kullanılarak yapıldı. Bunun ardından ekip, gözden geçirip optimize etmek üzere rota verilerini InfraWorks'e aktardı. İlk tasarım sırasında, dağdan geçen tramvay rotalarının ekonomik veya rahat olmadığını ve yeşil bitki örtüsüne zarar verdiğini görüp bunların hepsini düzelttiler. Civil 3D ve InfraWorks entegrasyonu, tasarımın daha doğru ve güvenilir olmasını sağladı.
Alt düzenek oluşturucu ile balast yatağı, yan eğim, yan drenaj, sel tahliyesi, yangın geçişi ve sel tahliye alanlarının yanı sıra kesitler de modellendi. Betonarme demirlerinin taslaklarını çizmek için Revit, ray sistemini tasarlamak içinse Inventor kullanıldı. Her tasarım elemanında diğer tasarım sistemlerindeki verilerden faydalanılması sayesinde tasarım iş akışı daha verimli hale geldi.
Hatlar, çevre düzenlemesi, köprüler, yapılar, drenajlar, elektrik tesisatları, coğrafi bilgi sistemi (GIS) ve daha pek çok unsuru içeren böylesine geniş, kapsamlı bir tasarım grubu söz konusu olunca ekibin, NIKKEN SEKKEI LTD tasarımını ve diğer uluslararası tasarım enstitülerinin tasarımlarını entegre etmesi gerekti. InfraWorks, BIM ve GIS'i sorunsuz bir şekilde entegre ederek ekibin GIS'e dayalı olarak tasarlamasına ve modeli çalışma grubu ile paylaşmasına olanak tanıdı. Bu da iletişim ve karar alma süreçlerini iyileştirdi.
InfraWorks ve BIM 360'ı kullanarak ekip, proje kalitesini ve kararlarını optimize etmek üzere her zaman, her yerden proje bilgilerini görüntüleyebiliyordu. Tek bir kaynak üzerinden gerçek, güncel bilgiler ve model entegrasyonu sağlanarak operasyonel güvenilirlik ve verimlilik yaklaşık %30 artırıldı.
Park için trafik akışı ve bekleme süreleri, yol için ihtiyaç duyulacak trafik kapasitesini belirlemek üzere trafik simülasyonu işlevi kullanılarak analiz edildi. Tasarımcıların yol ağı ayarlarını optimize edebilmesi ve sıkışıklığı azaltabilmesi için mobilite simülasyonu kullanılarak trafik sıkışma noktaları belirlendi.
Karmaşık düğümlerin inşaatı sırasında inşaat sahasından gelen geri bildirimler sayesinde betonarme demirleri arasında bir çakışma tespit edildi. Ekip, belirlenen betonarme demirine ait verileri almak için 3B lazer tarama teknolojisini kullandı. Tasarım ve inşaat departmanlarının koordine olup sorunu birlikte çözmesine olanak tanıyarak model içindeki mevcut betonarme demirini yenilediler. Bu da inşaat sürecinin sorunsuz gitmesini sağladı ve proje kalitesini artırdı.
Üç boyutlu deneyim, sahanın ve çevrenin doğru anlaşılması için, tasarımın detaylı bir görünümünün yanı sıra hem gündüz hem de gece ortamın nasıl olacağını ve hatta iklim değişikliğinin etkilerini gösterdi. Sanal gerçeklik ve BIM'i birleştirmek, müşterilerin tasarımı tam anlamıyla deneyimlemesine yardımcı oldu, tasarımcıların ve kullanıcıların tasarımları inceleyip optimize etmesine yardım etti ve tüm paydaşlar arasındaki iş birliğini artırdı.